Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, upale grla, ili alergije.
Poznat vam je osjećaj pritiska u licu i iza očiju, otežano disanje kroz nos i neugodan miris u nosu, otjecanje stražnjeg dijela sluzi iz stražnjeg dijela nosa u grlo?

Ukoliko vam je taj osjećaj poznat vi ste samo jedan u mnoštvu ljudi sklonih sinusitisu.

Što je sinusitis?

Sinusitis je upala sinusa. Javlja se kada se epitel koji prekriva sinuse upali i nateče, te izaziva pritisak, bol i začepljenje sinusa.
U početku je upala sinusa u pravilu virusna, što dovodi do natečenosti sluznice pri čemu se zatvaraju otvori koji povezuju sinuse s nosom i grlom. To uzrokuje zadržavanje sluzi u sinusima i nosu te pogoduje razmnožavanju bakterija i stvaranju gnoja u sinusima. Kada se sinusi ispune gnojem javlja se osjećaj pritiska i boli.
Ukoliko opisano stanje traje duže od nekoliko tjedana dolazi do jačeg oštećenja sluznice i pojave tzv. kronične upale sinusa.
Ti simptomi su obično najizraženiji ujutro jer se noću, uslijed ležećeg položaja za vrijeme spavanja upalni sekret iz sinusa najlakše ocijedi u grlo.

Cilj liječenja trebao bi biti čišćenje sekreta iz sinusa.

Uzročnici

Uzročnici upale sinusaNajčešći uzročnici nastanka akutnog sinusitisa su Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Moraxella catarhalis.
Vanjski uzročnici su razni toksični plinovi koji povećavaju opasnost od pojave ove bolesti, ali i od njenog prelaska u kronični oblik.

Najčešći simptomi sinusitisa

Najčešći simptomi upale sinusa su: glavobolja, bol, osjetljivost i oteklina u području oko očiju, obraza, nosa i čela, začepljen nos sa pratećim zeleno - žutim sekretom, osjećaj pritiska u licu koji se pogoršava kod naginjanja prema naprijed, temperatura, opća slabost i umor, smanjen osjećaj mirisa te bol koja se širi u zube.

Kontakt

Travar:
Ferdinand Majnarić

Črna voda 15b, 10000 Zagreb
Tel. 092/2153463